Houtkachel aansteken

Het aansteken van uw houtkachel

Het aansteken van de houtkachel ziet er vaak gemakkelijk uit. Er zijn verschillende technieken om uw houtkachel aan te steken. Sommigen gebruiken oude kranten, wasbenzine of andere materialen. Vaak zijn dit milieuonvriendelijke manieren van stoken. U gebruikt vaak onnodig veel hout, waardoor het hout niet goed verbrandt met vieze rook als gevolg. Hiermee vervuilt u het milieu en veroorzaakt u stankoverlast in uw buurt.

 

De Zwitserse methode

Wij adviseren de ‘Zwitserse Methode’. In Zwitserland is er onderzoek gedaan naar de beste en milieuvriendelijkste manier om uw houtkachel aan te steken. Deze manier van stoken wordt dan ook de ‘Zwitserse methode’ genoemd, ook wel bekend als de ‘omgekeerde methode’. De Zwitserse manier van stoken kunt u het best vergelijken met een brandende kaars. Deze brandt ook van boven naar beneden.

 

Zwitsers stoken, hoe doe ik dat dan?

De Zwitserse manier van stoken kunt u het beste vergelijken met een brandende kaars. Deze brandt ook van boven naar beneden. In het stappenplan hieronder leggen wij u uit hoe u uw kachel op de Zwitserse manier kunt aansteken. Het is altijd van belang dat – voordat u de kachel aansteekt – de luchttoevoer en de klep in het rookkanaal volledig open hebt staan.

 

1. Vul de bodem met hout – om te beginnen vult u de bodem van de kachel met schoon en droog hout. Pak voor de bodem altijd wat grotere houtblokken.

 

2De opbouw – bouw de toren verder op met kleinere stukken hout. Heeft u voldoende ruimte in uw kachel? Maakt dan een stapel hout zoals is aangegeven bij foto nummer 2. Ga hiermee door totdat de kachel is gevuld zoals in de handleiding van uw kachel is aangegeven. Maak de bovenkant af met aanmaakhout (in de lengte en breedte) en zorg dat er voldoende ruimte is.  Leg onder de laag aanmaakhout het aanmaakblokje.

 

3Aanmaken – Gebruik voor het aansteken van het aanmaakblokje een lange aansteker of lange lucifers.

 

4. De kachel brand – Bij de meeste kachels wordt aangeraden de eerste paar minuten de deur een klein beetje open te laten voor extra zuurstoftoevoer.

 

Laat tijdens het branden de luchttoevoer altijd open staan. Als de vlammen zijn verdwenen en het hout veranderd is in as, is het tijd de kachel weer bij te vullen. Zet voor het bijvullen de afvoer in de meest gunstigste stand. Open daarna voorzichtig de deur van uw houtkachel. Doe dit echt voorzichtig!

 

 


Bron: bewuststoken.eu