Goedkope pelletkachel kopen?

De goede goedkope pelletkachel: 15 warme voordelen

Nu de zomer stilaan voorbij is, verwelkomen we de prachtige herfst met alle wonderen die dit seizoen met zich meedraagt. Een kleurrijk bladerdek om ons heen, temperaturen die weer draaglijk zijn geworden, warme jassen die tevoorschijn worden getoverd, sjaals om onszelf in te verbergen, warme chocolademelk voor de kachel… de herfst doet ons weer genieten van alles wat magisch is.

Helaas gaat dit ook vaak hand in hand met een stijgende energierekening. Fossiele brandstoffen, olie en elektriciteit verlagen je maandelijkse leefbudget zienderogen. Veel mensen gaan daarom op zoek naar alternatieve manieren om hun huis warm te houden. Dit zorgt er voor dat een goede goedkope pelletkachel aan populariteit wint.  Het is een moderne verwarmingsoplossing voor huis, chalet en andere woonruimtes.

Maar wat is dat nu juist, zo’n goedkope pelletkachel kopen? Wat begint u daar mee? Is het nu zoveel beter dan de andere verwarmingsopties? En wat moet u nu met die zogeheten pellets doen?

Wat zijn pellets?

Zo’n goedkope pelletkachel moet u natuurlijk voeden met iets, anders gaat ze niet werken. Dat wat u in een palletkachel verbrandt, noemen we ‘pellets’.

Pellets zijn samengeperst hout. Het materiaal waar pellets mee gemaakt worden, is voornamelijk afkomstig van afvalzaagsel, -spaanders en -schilfers. Dit afval wordt samengeperst tot kleine, harde pellets. Dit gebeurt in een sferische machine, die het afval door kleine gaten perst waardoor de pellets aan elkaar gebonden worden.

Pellets zijn 1-2 cm lang, 6-8 mm in diameter en cilindervormig. Dit maakt dat ze eenvoudig te transporteren en op te slagen zijn, in vergelijking met houtblokken en -snippers. Deze speciale vorm zorgt er ook voor dat een al dan niet goedkope pelletkachel de brandstofhoeveelheid nauwkeurig kan meten.

Pellets van verschillende kwaliteiten

De pellet industrie heeft een testprotocol opgesteld dat regelmatige kwaliteitscontroles en onafhankelijk nazicht van de productkwaliteit vereist. Door deze vereisten worden pellets onderverdeeld in 3 verschillende pellet kwaliteiten:

– Premium: met een as gehalte van minder dan 1%    goedkope pelletkachel

– Standaard: met een as gehalte tussen 1 en 2%

– Industrieel: met een as gehalte van 3% of meer

Waar kan je pellets allemaal voor gebruiken?

Dat pellets kunnen dienen als verwarmingsmateriaal in een goedkope pelletkachel weten we ondertussen, maar houten pellets hebben daarnaast nog een zeer breed scala aan toepassingen:

Pellets kunnen gebruikt worden in pelletkachels, houtstoven, boilers, pizzaovens, barbecues, grills en zelfs als bodembedekking voor sommige huisdieren en paarden. Houten pellets zijn bruikbaar voor heel veel doeleinden.

Hoe bewaar je houten pellets?

Als u ooit hout gehakt, gespleten en gestapeld hebt, weet u hoe arbeidsintensief dat hele proces is. Hout is zwaar, omvangrijk en best wel vies door alle vocht en insecten. Ook moet het bijna een jaar uitgehard worden, voordat u het kunt verbranden. Om maar niet te spreken van alle plaats dat brandhout inneemt.

Pellets zijn echter verpakt in plastic zakken van ongeveer 10 tot 15 kg. Je bewaart ze eenvoudig op een koele, droge plaats zoals een schuur of garage. Zolang ze niet op de grond bewaard worden, kunnen ze lang meegaan. Een pallet pellets (1000 kg) past op een oppervlakte van amper 1,5 m breedte x 1,5 m lengte x 1,5 m hoogte.

Pelletkachels: hoe werken ze?

Een pelletkachel is een elektronische houtstoof die op automatische basis werkt. Een moederbord voert het hele systeem aan en houdt alles onder controle. De goedkope pelletkachel heeft een voorraad reservoir waar de pellets in worden opgeslagen. De inhoud van dit reservoir hangt af van de soort pelletkachel die u gekocht heeft. Sommige soorten hebben een kleinere capaciteit van amper 18 kg., terwijl andere soorten kachels tot meer dan 45 kg. pellets kunnen opslaan.

Een vijzel of wormschroef draait langzaam rond onderaan het reservoir en vervoert de pellets met constante snelheid naar de vuurpot. In deze vuurpot zit een gloeispiraal die de pellets ontbrandt. Met behulp van een ventilator wordt er een luchtstraal over het vuur geblazen, zodat de temperatuur hoog blijft en de pellets gelijkmatig kunnen branden. Een warmtewisselaar filtert hete lucht uit de ontstane rookgassen. Een tweede ventilator blaast die hete lucht de kamer in, terwijl de uitlaatgassen naar buiten worden afgevoerd via een afvoerbuis.

Een goedkope pelletkachel kan je eenvoudig ontsteken door het aanzetten van de kachel. De temperatuur kan ingesteld worden via een afstandsbediening. Sensoren binnenin controleren de werking van de kachel. Pelletkachels werken op elektriciteit.

Een goede goedkope pelletkachel kopen: voordelen

Pelletkachels hebben een groot aantal voordelen:

1.        Makkelijke installatie

Een pelletkachel heeft geen dure schoorsteeninstallatie nodig zoals een houtkachel. Een goedkope pelletkachel heeft alleen een afvoerbuis nodig om de uitlaatgassen van de verbranding uit het huis te lozen. De installatie van zo’n afvoerbuis is erg eenvoudig. Er is niet meer voor nodig dan een klein gat in de muur.

De afvoerbuis stuurt de giftige gassen naar buiten. U kan deze eenvoudig installeren zonder een professional in te huren. Volg gewoon de instructies in de gebruikershandleiding van uw pelletkachel. Als u zich niet geroepen voelt om dit zelf te installeren, zijn er in uw buurt vast voldoende specialisten te vinden die dit in uw plaats kunnen doen.

2.        Makkelijk in onderhoud

Pelletkachels zijn zeer gebruiksvriendelijk. Ze hebben een automatische ontsteking en met behulp van een afstandsbediening kan u de temperatuur aanpassen naar wens. Sommige kachels laten zelfs toe om een dag- of weekplanning te programmeren of de pelletkachel te bedienen met een app op uw smartphone of tablet.

Pelletkachels zijn ook gemakkelijk te onderhouden. Ze produceren minder rook, waardoor er geen angst moet zijn voor het opbouwen van creosoot, de teerachtige en brandbare substantie die in een schoorsteen wordt opgebouwd bij hout- of kolenkachels. Motor en blazers van de goedkope pelletkachel worden best af en toe nagekeken en schoongemaakt.

Aan het einde van het winterseizoen verwijdert u graag de ongebruikte pellets uit het reservoir. Dit verkleint de kans op roesten.

3.        Budget vriendelijk

Doordat er een ongelooflijke hoeveelheid verschillende pelletkachels op de markt te vinden is, is het gemakkelijk om een goede goedkope pelletkachel kopen die binnen uw budget ligt. Een palletkachel is standaard budgetvriendelijker dan andere verwarmingsopties.

Bovendien hoeft u geen schoorsteen of speciale ventilatie toe te voegen, wat de kostprijs nog extra naar beneden drukt.

4.        Economisch

Het verbranden van houtpellets is veel goedkoper dan het verbranden van fossiele brandstoffen, hout en elektriciteit. Daarnaast krijgt u extra korting als u de pellets in grote hoeveelheden aankoopt.

Een ander leukigheidje is dat de goedkope pelletkachel warme lucht uitblaast, wat een huis sneller en beter doet opwarmen. Het opwarmen van enkele kamers is meestal al genoeg om er doorheen de rest van het huis ook geniet van te hebben. Zo kan u makkelijk op stookkosten besparen.

5.        Hoog warmte rendement

Hoewel veel pelletkachels sterk lijken op een houtkachel, bieden ze een warmte rendement tussen 70% en 83%. Dat is ongeveer twee keer zo efficiënt als ouderwetse houtkachels en veel hoger dan oudere open haarden, die vaak maar een warmte rendement hebben van amper 15%. Dit zorgt er voor dat dit verwarmingstoestel ook zeer geschikt is voor grote huizen, appartementen of flatgebouwen.

6.        Handig

Het gebruik van een goedkope pelletkachel is vooral handig. Het is makkelijk en heeft niet veel om handen. Zakken met pellets zijn gemakkelijk op te bergen en hebben niet veel plaats nodig. Daarna worden de pellets rechtstreeks in het kachel reservoir gegoten, waarna de kachel aan de slag gaat en u niets meer moet doen.

Ook de kleine, robuuste omvang van de pellets dragen bij aan het gemakkelijk regelen van de pellets in de kachel.

7.        Gecontroleerde warmte

Pelletkachels zijn praktisch en gemakkelijk in gebruik. Omdat er nooit meer dan een handvol pellets tegelijkertijd branden, kunnen pelletkachels de geproduceerde warmte onder controle houden. Terwijl houtkachels makkelijk oplaaien en afkoelen (afhankelijk van hoeveel hout er geladen wordt en de grootte van het brandhout), branden pellets traag en constant. Hierdoor produceren ze een gelijkmatige hitte.

8.        Rookvrij

Pelletkachels produceren geen rook. Dit betekent dat u zich nooit zorgen hoeft te maken over het ‘uitroken’ van een kamer of over de daaruit voortvloeiende droge lucht en onaangename geuren.

De rook wordt door de goedkope pelletkachel zelf afgescheiden van de geproduceerde hitte met behulp van een speciale warmtewisselaar, die de hete lucht uit de rookgassen filtert. Terwijl de hete lucht de kamer wordt in geblazen, voert de kachel de rook veilig af naar buiten toe.

9.        Onafhankelijk van lucht van buitenaf

Doordat een pelletkachel een ingebouwde ventilator heeft, produceert deze zijn eigen vuuraanwakkering. Dit maakt van de pelletkachel een hoogstaand staaltje zelfstandigheid, die geen hulp van buitenaf nodig heeft. Hoe meer individualiteit een toestel heeft, hoe meer alles geautomatiseerd is binnenin. Dit zorgt voor een extra makkelijke installatie, minder nood aan onderhoud en een eenvoudiger gebruik voor de consument.

10.     Schone verbranding

Pelletkachels hebben een schonere verbranding dan hout of fossiele brandstoffen. Een pellet stoot minder rook uit dan hout en een ventilator blaast constante lucht doorheen de vuurpot. Hierdoor branden de pellets goed en produceren ze minder rook. Bovendien branden de pellets op deze manier langzaam en volledig op.

Als je kijkt naar een houtkachel zie je dat houtstukken vaak maar gedeeltelijk opbranden. Grote houtblokken branden vaak grotendeels niet. Dit is een scenario dat je met een goedkope pelletkachel zelden voor hebt.

11.     Weinig as en andere afvalstoffen

Het productieproces van pellets zorgt er voor dat pellets weinig resterend materiaal achterlaten na hun verbranding in de pelletkachel. Pellets zijn bij elkaar geperste houtresten die eerst fijngemalen worden en dan in een persmachine verdwijnen. Daardoor worden pellets zo goed als volledig opgebrand zonder assen achter te laten.

Sterker nog, dit is een belangrijk onderdeel waar pellet producten op gekeurd worden tijdens de kwaliteit controles. Pellets moeten binnen 1 van de 3 verschillende kwaliteit soorten passen. En die soorten worden van elkaar onderscheden door het aantal as dat ze achterlaten.

Pellets en pelletkachels zijn er dus speciaal op gebouwd om zo weinig mogelijk afval de wereld in te sturen.

12.     Eco-vriendelijk

De goedkope pelletkachel stoot een zeer lage hoeveelheid rook en giftige chemische verbindingen af, in vergelijking met hout- of gasstoven. Het verbranden van fossiele brandstoffen, olie, hout en kolen produceert broeikasgassen zoals koolstofdioxide (CO2), koolmonoxide (CO) en andere stoffen die we liever niet in de lucht willen uitstoten. Laat staan dat we ze in onze longen willen inademen.

Een pelletkachel is niet koolstofvrij, maar ze produceert maar een zeer lage hoeveelheid koolstofgassen. Onderzoeken wezen uit dat houtpellets minder zwavel, stikstof, chloor en andere giftige chemische gassen bevatten dan traditionele fossiele brandstoffen.

13.     Bijproduct van de houtindustrie

Pellets hebben als grote ecologische voordeel dat ze geen nieuw, vers hout gebruiken. In de plaats daarvan worden ze gemaakt van de resten van de houtindustrie. Houtzaagsel, -snipper en -schilfers worden verwerkt tot de pellets die we verbranden in onze pelletkachel.

Dit heeft als voordeel dat bomen volledig kunnen gebruikt worden in plaats van delen waar we niets mee zijn weg te gooien.

14.     Kind- en diervriendelijk

Met een pelletkachel is er vrijwel geen externe warmte tijdens het gebruik hiervan. U kunt een pelletkachel op een afstand van slechts een paar centimeters van een muur plaatsen zonder dat deze brandgevaar vormt. Dit maakt de goedkope pelletkachel de ideale keuze voor de verwarming van huishoudens met kinderen en huisdieren.

15.     Pellets trekken geen ongedierte aan

Een groot probleem bij het opslaan van hout voor houtstoven is dat hout ongedierte als insecten, muizen en in bepaalde delen van de wereld ook slangen aantrekt. Hout is vochtig en een thuis voor verschillende bacteriën die dit ongedierte aantrekken.

Pellets hebben dit probleem niet. Zij worden opgeborgen in op elkaar gestapelde zakken en zijn droog en bacterievrij, waardoor ze geen thuis voor allerlei dieren gaan vormen.

Conclusie

Een goedkope pelletkachel heeft ontzettend veel voordelen. Van gemakkelijk onderheid en gebruik tot ecologische oplossingen voor onze planeet. De uitvinding van pellets was overduidelijk een schot in de roos.

Te zien aan de populariteit van pelletkachels kunnen we stellen dat dit een prachtige uitvinding was die een groot verschil maakt voor veel gezinnen. Het feit dat we daarnaast ook onze planeet nog een handje kunnen helpen, is altijd mooi meegenomen.

Pelletkachels gaan alvast een mooie toekomst tegemoet.